June 22, 2024
Δικηγορικό Γραφείο

Δικηγορικό Γραφείο

Οι νομικές σπουδές προσφέρουν την ευκαιρία να αναπτύξετε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και να εξερευνήσετε πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Σας δίνει την ευκαιρία να οξύνετε το μυαλό σας, να ενισχύσετε την κατανόησή σας και να εμβαθύνετε την εμπειρία σας σε όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Αποκτάτε τόσο εύρος κατανόησης όσο και βάθος στους τομείς που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Επομένως, η Νομική θα πρέπει να προσελκύει όσους θέλουν να αναπτύξουν τόσο την αφηρημένη σκέψη όσο και την πρακτική επίλυση προβλημάτων. Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί δεν χρειάζεται να γίνετε δικηγόρος μόνο και μόνο επειδή έχετε κάνει πτυχίο νομικής- πολλοί επιλέγουν άλλους δρόμους. Ένα πτυχίο νομικής μπορεί να σας δώσει τα εφόδια για να γίνετε ένας επιτυχημένος δικηγόρος αλλά και ένας επιτυχημένος παραγωγός, πολιτικός, διευθυντής, δημοσιογράφος, διπλωμάτης ή αστυνομικός- ένα πτυχίο νομικής σας εξοπλίζει σχεδόν για κάθε επάγγελμα που απαιτεί διανοητική δύναμη σε συνδυασμό με μια πρακτική προσέγγιση του κόσμου.

1. Οι φοιτητές της Νομικής αποκτούν τόσο εύρος όσο και βάθος νομικών γνώσεων

Όσοι διαβάζουν νομικά καλύπτουν συνήθως 14 μαθήματα στο πτυχίο τους, ενώ οι φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα μετατροπής σε νομικά σπουδάζουν συνήθως μόνο επτά βασικά μαθήματα, και όσοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις πιστοποίησης των δικηγόρων θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία μόνο “λειτουργικών νομικών γνώσεων” σχετικών με σενάρια που βασίζονται σε πελάτες. Οι φοιτητές που έχουν προπτυχιακό πτυχίο νομικής έχουν την ευκαιρία τόσο να ακολουθήσουν εξειδικευμένους τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πέραν του βασικού κορμού όσο και να εκτιμήσουν τη γενικότερη εικόνα: πώς το δίκαιο ταιριάζει μεταξύ του και πώς το δίκαιο σχετίζεται με άλλα θέματα, όπως η πολιτική, η οικονομία, η ιστορία, η εγκληματολογία και η φιλοσοφία. Μας ρωτούν συχνά τι κάνει έναν επιτυχημένο δικηγόρο. Προσφέρουμε μια ποικιλία απαντήσεων: αυτές που θα περιμένατε – εξυπνάδα, αποφασιστικότητα, ορμή, σκληρή δουλειά- και μία που ίσως δεν θα περιμένατε – φαντασία. Τα δημιουργικά επιχειρήματα προκύπτουν από την πλάγια σκέψη γύρω από ένα πρόβλημα, και η ικανότητα να το κάνει κανείς αυτό συνδέεται συχνά με το εύρος των νομικών γνώσεων. Μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία σε μια υπόθεση που αφορά εμπορικές συμβάσεις μπορεί να εμπνέεται από κάτι που μάθατε σε ένα σεμινάριο εργατικού δικαίου 20 χρόνια νωρίτερα.

2. Το πτυχίο νομικής εκπαιδεύει τους φοιτητές να μιλούν για το δίκαιο απλά και αποτελεσματικά, χωρίς τα στερεότυπα της νομικής γλώσσας

Ακριβώς όπως η νομική περιλαμβάνει διακριτούς τρόπους σκέψης, περιλαμβάνει επίσης ένα διακριτό λεξιλόγιο – μια νέα γλώσσα. Οι φοιτητές μαθαίνουν αυτή τη γλώσσα μαζί με τους συμφοιτητές τους, οι οποίοι επίσης παλεύουν με τις μορφές και τις λεπτές αποχρώσεις της. Μαθαίνουν επίσης από τους καθηγητές τους, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν απλό λεξιλόγιο για να εξηγήσουν δύσκολες έννοιες, προετοιμάζοντας τους φοιτητές νομικής να συμβουλεύουν πελάτες που συνήθως δεν έχουν νομική κατάρτιση. Το ίδιο ισχύει και για τη συγγραφή για το δίκαιο. Η συγγραφή φλύαρων και περιττά πολύπλοκων γνωμοδοτήσεων ή άλλων εγγράφων μπορεί να κάνει τους δικηγόρους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, αλλά είναι ελάχιστα χρήσιμα για τους πελάτες- τα καταστατικά και οι συμβάσεις που συντάσσονται με τέτοια γλώσσα μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Και πάλι, η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων απαιτεί χρόνο και έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα ομιλητών και συγγραφέων.

3. Οι φοιτητές νομικής αποκτούν δεξιότητες, όχι μόνο γνώσεις

Πολλοί φοιτητές νομικής συμμετέχουν, για παράδειγμα, σε διαγωνισμούς αμφισβήτησης, όπου αναπτύσσουν δεξιότητες προφορικής συνηγορίας, ή σε κοινωνίες pro bono, όπου μπορούν να παρέχουν νομικές συμβουλές και υποστήριξη σε πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα. Τέτοιες δεξιότητες προετοιμάζουν τους φοιτητές όχι μόνο για σταδιοδρομία ως δικηγόροι αλλά και για ποικίλες σταδιοδρομίες σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτική, όπως η κυβέρνηση, οι διεθνείς οργανισμοί, ο εθελοντικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Επιπλέον ένας προπτυχιακός παίρνει εμπειρία από δικηγορικό γραφείο. Μάλιστα στην Ελλάδα η πρακτική αυτού του τύπου είναι υποχρεωτική.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *