October 12, 2024
συναινετικο διαζυγιο

συναινετικο διαζυγιο

Στην πορεία ενός γάμου, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν την πρόκληση του διαζυγίου. Παρά την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες που συχνά συνοδεύουν αυτή τη διαδικασία, το συναινετικό διαζύγιο προσφέρει μια εποικοδομητική και λιγότερο συγκρουσιακή εναλλακτική λύση. Πολλοί, ωστόσο, αισθάνονται μη ενημερωμένοι ή αβέβαιοι για το πώς λειτουργεί αυτός ο τύπος διαζυγίου. Σε αυτό το άρθρο, θα προσφέρουμε μια πλήρη και διεξοδική επισκόπηση της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που εμπεριέχει, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν με αυτή τη διαδικασία με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση.

Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με την ανάθεση του διαζυγίου με αμοιβαία συναίνεση στους συμβολαιογράφους

Έκτοτε, ο νομικός κόσμος προβληματίστηκε για το κατά πόσον ορισμένες δικαστικές διαδικασίες θα μπορούσαν να απλοποιηθούν, ώστε να μην απαιτείται πλέον δικαστική συνδρομή για την αντιμετώπισή τους. Αυτό αφορούσε, μεταξύ άλλων, το συναινετικό διαζύγιο, το κληρονομητήριο, την απόκτηση ισχύος δεδικασμένου από αλλοδαπές αποφάσεις και πράξεις ληξιαρχικής εγγραφής, καθώς και την εγγραφή και διαγραφή βαρών επί ακινήτων. Η πιο δημοφιλής πτυχή ήταν η σταδιακή μεταβίβαση μέρους των υποθέσεων των μη επίδικων διαδικασιών, όπως οι παραπάνω, στους συμβολαιογράφους, ώστε να τις διεκπεραιώνουν με συμβολαιογραφική πράξη και όχι με δικαστική απόφαση. Η ιδέα αυτή ωρίμασε το 2017, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4509/2017 (ΦΕΚ Α 201/22.12.2017). Το 22ο άρθρο του νέου νόμου τροποποίησε τα άρθρα 1438 και 1441 του Αστικού Κώδικα και επέβαλε τη συμφωνία του συναινετικού διαζυγίου με συμβολαιογραφική πράξη.

Μεταφορά της δικαιοδοσίας για τη λύση του γάμου από τα δικαστήρια στους συμβολαιογράφους

Οι νέες διαδικασίες για το συναινετικό διαζύγιο  είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της δικαιοδοσίας για τη λύση του γάμου από τα δικαστήρια στους συμβολαιογράφους. Ο γάμος δεν λύεται πλέον με δικαστική απόφαση, αλλά με συμβολαιογραφική πράξη. Μέχρις ότου κατατεθεί αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου καταχωρίστηκε ο γάμος, ο γάμος είναι έγκυρος.

Η υποχρεωτική εκπροσώπηση κάθε συζύγου από δικηγόρο

Εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η εκπροσώπηση κάθε συζύγου από δικηγόρο στη νέα διαδικασία. Οι δικηγόροι θα πρέπει να συνυπογράφουν με το ζευγάρι ή μόνοι τους τη συμβολαιογραφική πράξη του συναινετικού διαζυγίου και τη συμφωνία λύσης του γάμου, εφόσον τους έχει δοθεί η εντολή με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Το ζευγάρι θα πρέπει επίσης να έχει εκπροσώπηση όσον αφορά τις συμφωνίες για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη συντήρηση των ανήλικων τέκνων. Η ειδική εξουσιοδότηση για την υπογραφή αυτών των εγγράφων θα πρέπει να έχει χορηγηθεί στους δικηγόρους εντός του τελευταίου μήνα πριν από την υπογραφή.

Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από το Επαρχιακό Δικαστήριο

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία για το διαζύγιο με κοινή συναίνεση, πρέπει να μεσολαβεί προθεσμία δέκα (10) ημερών μεταξύ της υπογραφής της συμφωνίας λύσης του γάμου και της υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης. Για την απόδειξη της ημερομηνίας υπογραφής της συμφωνίας λύσης του γάμου, το τροποποιημένο άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα προβλέπει ότι το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων πρέπει να ελέγχεται από τη γραμματεία του Επαρχιακού Δικαστηρίου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα συντάξει τη συμβολαιογραφική πράξη.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις διαζυγίου με αμοιβαία συναίνεση στα δικαστήρια

Οι αιτήσεις αμοιβαίου συναινετικού διαζυγίου που έχουν ήδη κατατεθεί στο Δικαστήριο εξετάζονται με τη διαδικασία που ίσχυε κατά τον χρόνο κατάθεσής τους. Ωστόσο, οι σύζυγοι μπορούν να παραιτηθούν από την αίτηση που έχει ήδη κατατεθεί στα Δικαστήρια για να ακολουθήσουν την ταχεία διαδικασία λύσης του γάμου ενώπιον συμβολαιογράφου, όπως αναφέρεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 4509/2017.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *