December 2, 2024
αρθροσκοπηση γονατος

Μια ομάδα ειδικών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κοινός τύπος χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο δεν είναι πιο ωφέλιμος από τη θεραπεία άσκησης. Άλλοι δεν συμφωνούν απόλυτα. Είσαι πάνω από 50; Αν ναι, έχετε 1 στις 4 πιθανότητες να νιώσετε πόνο από εκφυλιστική νόσο του γόνατος. Αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την οστεοαρθρίτιδα. Περιλαμβάνονται ρήξεις μηνίσκου, και οξύς πόνος στο γόνατο. Όταν αποφασίζετε για επιλογές θεραπείας, μπορεί να αναγκαστείτε να κάνετε δύσκολες επιλογές όπως η Αρθροσκόπηση Γόνατος.

Μεταξύ αυτών είναι εάν πρέπει να υποβληθείτε σε έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο, γνωστή ως αρθροσκόπηση γόνατος. Μερικοί πιστεύουν ότι η εναλλακτική είναι ο δια βίου πόνος. Αυτή η απόφαση μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που επιλέγουν χειρουργική επέμβαση με την ελπίδα μιας γρήγορης λύσης.

Τι λένε οι Ειδικοί για την Αρθροσκόπηση Γόνατος

Με τα χρόνια, οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν εάν η χειρουργική επέμβαση εκπληρώνει την υπόσχεσή της σε σχέση με εναλλακτικές θεραπείες. Αυτές οι μελέτες χρησιμεύουν ως βάση για ιατρικές συστάσεις και συμβουλές. Προς το σκοπό αυτό, μια νέα «ταχεία σύσταση» που δημοσιεύεται στην BMJTrusted Source αυτού του μήνα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε μεταξύ των επιλογών θεραπείας. Βασίζεται στην ανασκόπηση μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής που δημοσιεύτηκε το 2016 από την BMJTrusted Source. Μια ομάδα 18 εμπειρογνωμόνων εξέδωσε τη σύσταση. Σε αυτό, προτείνουν έντονα ότι η αρθροσκοπική χειρουργική προσφέρει ελάχιστα έως καθόλου οφέλη σε σχέση με τη θεραπεία άσκησης.

Η σύσταση ισχύει για σχεδόν όλα τα άτομα με εκφυλιστική νόσο του γόνατος. Κατά την υποβολή της σύστασής τους, η επιτροπή εστίασε στην οπτική γωνία του ασθενούς. Ο αντίκτυπος στην ίδια την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης τυχόν εξοικονόμησης κόστους για τους χρηματοδότες υγείας, δεν ελήφθη υπόψη. Οι συγγραφείς αισθάνονται αρκετά σίγουροι στο συμπέρασμά τους ότι έγραψαν τα εξής: «Περαιτέρω έρευνα είναι απίθανο να αλλάξει αυτή τη σύσταση». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς ανέλαβαν ορισμένες προτεραιότητες στον τρόπο ζωής σχετικά με τις επιλογές και τις αξίες των ανθρώπων.

Η σύστασή τους απευθύνεται σε αυτούς που πιστεύουν ότι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα μειονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Συχνά, όπως διαπιστώθηκε, οποιοδήποτε όφελος από τη χειρουργική επέμβαση εξαφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο.

Τα μειονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης

Όπως οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, η αρθροσκοπική χειρουργική έχει μερικά μειονεκτήματα και κάποιους κινδύνους. Μεταξύ αυτών είναι:

Σπάνιες αλλά δυνητικά σοβαρές επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο κίνδυνος επιπλοκών από την αναισθησία περιόδους ανάρρωσης που συνήθως διαρκούν από δύο έως έξι εβδομάδες παρακολούθηση επισκέψεων γιατρού άδεια από την εργασία μετά την επέμβαση περιορισμούς στην οδήγηση και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Γιατί να περιμένεις?

Πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση έως ότου ο πόνος και τα κινητικά προβλήματα γίνουν αφόρητα. Συχνά χρειάζεται χρόνος για να συμβιβαστείτε με την ανάγκη για αρθροσκόπηση γόνατος.

Η χειρουργική επέμβαση είναι τελικά μεγάλη υπόθεση. Μπορεί να είναι δαπανηρή και να διαταράξει τη ρουτίνα σας. Επιπλέον, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος. Πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να εξετάσουν πρώτα τις λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά θα βελτιώσουν τα επίπεδα πόνου και άνεσης χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν: Αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή, ενέσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ οι οδηγίες αξιόπιστης πηγής από το Ίδρυμα Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας συνιστούν υπό όρους τον βελονισμό για τον πόνο στο γόνατο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι λειτουργεί.

Υπάρχει επίσης λιγότερο επεμβατική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου αφαιρώντας σωματίδια από το εσωτερικό του γόνατος. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν αυτή την παρέμβαση σε άτομα με εκφυλιστική νόσο του γόνατος, όπως η αρθρίτιδα. Ωστόσο, εάν όλες αυτές οι άλλες επιλογές δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσειτην αρθροσκόπηση γόνατος.

Πότε ο γιατρός συμβουλεύει αρθροσκόπηση γόνατος;

Πριν συστήσει χειρουργική επέμβαση, ένας ορθοπεδικός χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή εξέταση του γόνατός σας χρησιμοποιώντας ακτινογραφία και πιθανώς μαγνητική τομογραφία για να δει το εσωτερικό του. Θα εξετάσουν επίσης το πρόσφατο ιατρικό ιστορικό σας πριν αποφασίσουν εάν είναι απαραίτητη ή όχι η χειρουργική επέμβαση. Οι ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν μια χειρουργική επέμβαση είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Πότε είναι καλή ιδέα να προχωρήσω;

Εάν ένας γιατρός ή χειρουργός συστήσει χειρουργική επέμβαση, θα συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μαζί σας ενώ θα σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση. Η μη χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε: Άλλα προβλήματα πέρα ​​από την άρθρωση του γόνατος. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να σας κάνει να περπατάτε άβολα, για παράδειγμα, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τους γοφούς σας. Εξασθένηση και απώλεια λειτουργικότητας σε μύες και συνδέσμους. Αυξημένη δυσκολία συμμετοχής σε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες λόγω πόνου και απώλειας λειτουργικότητας.

Μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να περπατάς, να οδηγείς και να κάνεις δουλειές του σπιτιού. Πτώση της συνολικής υγείας, λόγω του ολοένα και πιο καθιστικού τρόπου ζωής.

Θλίψη και κατάθλιψη λόγω μειωμένης κινητικότητας.

Επιπλοκές που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση στο μέλλον.

Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική του ευεξία. Η συνεχής χρήση της κατεστραμμένης άρθρωσης πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω φθορά και ζημιά. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν νωρίτερα τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Τα άτομα που κάνουν έγκαιρη χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχουν καλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Οι νεότεροι άνθρωποι που έχουν χειρουργική επέμβαση στο γόνατο είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αναθεώρηση, καθώς προκαλούν μεγαλύτερη φθορά στην άρθρωση του γόνατος.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *