April 24, 2024
Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

Για όλες τις μορφές αρθρίτιδας, εάν δεν παραμείνετε δραστήριοι, αποδυναμώνεστε και χάνετε μυς, κάτι που οδηγεί σε λιγότερη υποστήριξη για τις αρθρώσεις και αυξημένο πόνο, αναφέρει ο John Andrew Flynn, MD, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής ιατρός. και κοσμήτορας κλινικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ιατρικής. Τα άτομα με οποιοδήποτε τύπο αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του AS θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

1 Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Πολλοί άνθρωποι με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα αντιμετωπίζουν πόνο στην πλάτη που ανακουφίζεται κάπως με την αλλαγή της στάσης τους, αλλά αυτή η ανακούφιση είναι αναπόφευκτα προσωρινή. Οι αλλαγές στάσης μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο, σύμφωνα με την Ένωση Σπονδυλίτιδας της Αμερικής (SAA). «Όταν πονάς, σκύβεις προς τα εμπρός για να ανακουφιστείς», αναφέρει η Janice McInnes, MPH, φυσιοθεραπεύτρια στο κέντρο ενηλίκων με παιδιατρικές ρευματικές παθήσεις στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να χάσεις τη στάση σου».

Η κολύμβηση είναι μια ιδανική άσκηση για τη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος. Και οποιαδήποτε άσκηση που ενισχύει τους μύες του πυρήνα σας (τους κοιλιακούς και τους μύες της πλάτης που βοηθούν στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης), όπως το Pilates, μπορεί να διευκολύνει τη διατήρηση της καλής στάσης, σύμφωνα με το SAA.

2 Παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής

Η άσκηση είναι ένα βασικό στοιχείο ανακούφισης από τον πόνο για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σύμφωνα με την Ένωση Σπονδυλίτιδας της Αμερικής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δυνατοί μύες μειώνουν την πίεση στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζονται από το AS, ενώ οι ασκήσεις εύρους κίνησης βοηθούν στη χαλάρωση των μυών που έχουν σφίξει λόγω φλεγμονής των αρθρώσεων, απελευθερώνοντας μέρος του πόνου. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020 στο European Journal of Clinical Investigation εξέτασε 10 μελέτες σχετικά με προγράμματα άσκησης για Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 534 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι τα άτομα στις ομάδες παρέμβασης στην άσκηση είδαν σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες πόνου σε σύγκριση με άτομα που δεν ασκούνταν ομάδες. Τα οφέλη της άσκησης για τον πόνο φάνηκαν σε μελέτες που εξέτασαν προγράμματα άσκησης στο σπίτι, όχι μόνο σε εκείνα που περιελάμβαναν άσκηση υπό επίβλεψη. Η άσκηση συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερη δραστηριότητα της νόσου και καλύτερη καθημερινή λειτουργία.

3 Αυξάνει την ευελιξία και το εύρος κίνησης

Οι ασκήσεις εύρους κίνησης ή διατάσεων μπορούν να μειώσουν τη δυσκαμψία και να διασφαλίσουν ότι οι μύες και οι αρθρώσεις σας διατηρούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πλήρες εύρος κίνησής τους, σύμφωνα με την Ένωση Σπονδυλίτιδας της Αμερικής. Είναι κρίσιμα για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να περιορίζουν την κίνηση σε περιοχές όπου υπάρχει πρήξιμο ή πόνος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κινητικότητας και αυξάνει τον κίνδυνο σύντηξης των αρθρώσεων. Εάν διατηρήσετε την ευελιξία σας, θα διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να εκτελείτε άλλες μορφές άσκησης που βοηθούν στα συμπτώματα AS, όπως αερόβια άσκηση και προπόνηση ενδυνάμωσης. «Η ακαμψία σε κάνει να μην θέλεις να κινηθείς», τονίζει ο McInnes. «Εάν δεν κινείσαι, χάνεις την ευελιξία σου».

4 Χτίζει τη δύναμη και τη φυσική κατάσταση

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η προπόνηση με βάρη, μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μυών που θα υποστηρίζουν και θα προστατεύουν τις αρθρώσεις σας, λέει ο Flynn. Οι αερόβιες ασκήσεις ή οι ασκήσεις αντοχής, από την άλλη πλευρά, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, διασφαλίζοντας ότι οι αρθρώσεις σας δεν φέρουν περισσότερο βάρος από αυτό που χρειάζονται. Σε μια μελέτη 105 ατόμων με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 στο International Journal of Rheumatic Diseases, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία συνδέθηκε με μεγαλύτερη φλεγμονή και δραστηριότητα ασθένειας από ό,τι παρατηρήθηκε σε συμμετέχοντες που δεν ήταν παχύσαρκοι. Διέτρεχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για δομική βλάβη που σχετίζεται με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, όπως φαίνεται στις απεικονιστικές σαρώσεις. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος, συγκεκριμένα, συνδέθηκε με μεγαλύτερη δραστηριότητα της νόσου AS.

5 Μειώνει την κούραση

Η κόπωση είναι ένα κοινό πρόβλημα για άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής και να βλάψει τη γνωστική σας λειτουργία, σύμφωνα με την Ένωση Σπονδυλίτιδας της Αμερικής. Η κόπωση συνδέεται στενά με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα της νόσου στο AS και μπορεί επίσης να σχετίζεται με κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου σε άτομα με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κούραση και να ενισχύσετε την αντοχή σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε πιο εύκολα την καθημερινότητά σας,  ένας ισχυρισμός που υποστηρίζεται από ορισμένες έρευνες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μια ομάδα 60 ατόμων με σύνδρομο AS, εκείνοι που είχαν ανατεθεί είτε σε «αναμόρφωση στάσης» ή σε ένα συμβατικό πρόγραμμα άσκησης — και που έλαβαν επίσης βιολογική θεραπεία — είχε χαμηλότερες βαθμολογίες κόπωσης από μια τρίτη ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες άσκησης-συν-βιολογικής παρουσίασαν επίσης παρόμοιες βελτιώσεις στη δραστηριότητα της νόσου, στην ποιότητα του ύπνου και στις βαθμολογίες κατάθλιψης.

6 Δημιουργεί μεγαλύτερη χωρητικότητα των πνευμόνων

Μερικοί άνθρωποι με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα χάνουν την ευλυγισία στη σπονδυλική τους στήλη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου δύο ή περισσότεροι σπόνδυλοι συγχωνεύονται, η κίνηση του θώρακα και των πνευμόνων μπορεί να περιοριστεί. “Κάθε φορά που αναπνέετε, τα πλευρά κινούνται προς τα εμπρός καθώς το διάφραγμα κατεβαίνει. “Με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αυτές οι κινήσεις προς τα εμπρός μπορεί να περιοριστούν με το χρόνο. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την πλήρη επέκταση των πνευμόνων για να λάβουν οξυγόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για περιοριστική πνευμονική νόσο». Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ευελιξία στο στήθος και την αναπνευστική σας λειτουργία, σύμφωνα με την Ένωση Σπονδυλίτιδας της Αμερικής.

7 Ενισχύει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής

Η άσκηση σε συνδυασμό με μια βιολογική θεραπεία για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, γνωστή ως αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF) μπορεί να έχει συνεργική δράση, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2015 στο περιοδικό Seminars in Arthritis and Rheumatism. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 13 μελέτες που διερεύνησαν τη συνδυασμένη αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος αποκατάστασης με αυτό το είδος φαρμάκων και το συνέκριναν μόνο με τη φαρμακευτική θεραπεία. Βρήκαν ότι η θεραπεία με αναστολείς TNF μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση. Τα άτομα με AS που πήραν το φάρμακο και συμμετείχαν στο πρόγραμμα απεξάρτησης ανέφεραν μειώσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τη δραστηριότητα της νόσου και την αναπηρία τους, καθώς και βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *